15.12.2010

Voiteluvinkkejä

Yhtenä osa-alueena hiihtoharrastukseen kuuluu suksien voitelu. Varsinkin perinteistä hiihtäessä kannattaa voiteluun jo kiinnittää jonkun verran huomiota, ettei tarvi lipsuvilla suksilla hiihdellä. Siinä vaiheessa häviää hommasta ilo, kun suksi ei pidä ollenkaan. Luistelusuksissa ihan peruskuntoilijalla ei voitelu näyttele ihan niin suurta roolia. Tokihan luistovoiteita kannattaa käyttää, mutta ei niitä joka lenkille tarvitse laittaa. Samoin tietysti perinteisen suksillekin voi ja kannattaakin luistovoidetta joskus laittaa.

Vauhdin sivuilla oli hyvä voitelukone, jonne laitetaan onko kunto-vai kilpahiihtäjä, ilman lämpötila, onko lumi uutta vai vanhaa ja hiihtotyyli (perinteinen/luistelu). Sieltä saa sitten monentasoista vinkkiä, miten kannattaa suksensa voidella. Itse kokeilin tuota kun sunnuntaina kävin perinteistä hiihtämässä ja sattui olemaan juuri noita vauhdin voiteita, mitä suositeltiin niin kyllähän sukset piti hyvin. Oli kivaa hiihtää kun sukset piti ylämäissäkin hyvin.

Mulla ei oo sitten kokemusta, että onko eri valmistajien voiteissa kuinka paljon eroa. Eiköhän niihinkin päde samat asiat kuin vaikka pyörän renkaisiin, joku tykkää toisesta ja toinen toisesta merkistä/mallista. Eli jokainen käyttäköön sitä mikä hyvältä omaan käyttöön tuntuu.

2 kommenttia:

  1. Mun pitäisi myös alkaa hieman perehtymään tuohon luistovoiteluun. Täytyy vain kokeilla saako suksia luistamaan kun itse voitelee.

    VastaaPoista
  2. Joo tuo perustason luistovoitelu on vielä helppoa, mä oon käyttäny Vauhdin pikaluistovoidetta. Vihree purkki menee melkein kaikille pakkaskeleille ja nollakeliin sitten sininen. Onhan niitä kaikkia fluori-- ja pulverivoiteitakin mutta on ne sukset tuollakin luistanu ihan hyvin.

    VastaaPoista