7.7.2011

Kolin maisemissa

Tänä vuonna kesäloman aikana on tullut aika paljon jo matkusteltua. Tällä kertaa ollaan päädytty Kolille ja pyörä on tietysti mukana. Muun lomailun ohessa pyörälenkki sopii hyvin lomapäivän ohjelmaan. Täällä Itä-Suomessakin maastot tarjoavat ainakin korkeuseroja huomattavasti enemmän, mitä kotimaastot. Tämänkin päivän lenkillä Garminin mukaan nousumetrejä kertyi noin 690. Kyllä ne nousut jaloissa tuntuukin kun niihin ei oo oikeen tottunu.

Hyviä reittejä täältäkin on kuitenkin löytynyt. Tuonne kansallispuiston alueelle en ole mennyt. Tai tänään meinasin ajaa polkua Ukko-Kolin päälle, mutta siinä hyvä single-trackin alussahan oli kieltomerkki, pyörällä ajo kielletty. En sitten viitsinyt sitä uhmata vaan ajoin Kolin päälle autotietä pitkin. Tuostahan nyt voi olla montaa mieltä, että kuluttaako maastopyöräily luontoa/polkuja sen enempää kuin kävelykään. Mielestäni ei.

Toki märässä maastossa pyörän jälki näkyy yhtenäisenä mutta eiköhän ne jalankulkijat kuluta ne polut ja juurakot sellaiseksi mitä ne on. Ei siihen pyörällä pahempaa jälkeä aikaiseksi saa. Polkupohja ei kulu mihinkään siitä, että siinä pyörällä ajaa. Se on eri asia jos ajaisi jossain sammaleen seassa ja lukkojarruttelisi siellä. Mutta maastopyörillä ajetaan olemassaolevilla poluilla.

Toisaalta turha tästä on nyt tässä vaiheessa enempää vääntää. Onneksi täällä on ajettavaa kansallispuiston ulkopuolellakin. Samoin metsätiet tarjoaa mukava vaihtelevaa lenkkimaastoa, kun niillä on aika jyrkkiäkin nousuja. Ei mitään tasaista tiellä ajelua vaan nousumetrit tuo haastetta.

2 kommenttia:

 1. Moi,
  pyöräilykiellot kansallispuistojen poluilla ei välttämäti ole pelkästään kulumisen takia. Sillä pyörän gummithan ei tosiaan paljon polkuja kuluta.

  Tärkeämpi syy lienee turvallisuus, sillä poluilla samoilee kesäisin niin paljon kulkijoita. Eli törmäysriski on jo aika suuri

  Mutta hyvä että noudatit sääntöjä, vaikka pahaa tekikin :)

  VastaaPoista
 2. Eipä tullut tuota turvallisuusnäkökulmaa ajateltuakaan. Oon aina ajatellut, että kyllä sinne poluille kaikki mahtuu, mutta saattaahan tuolla vaaratilanteita syntyä kun on paljon kulkijoita ja siihen päälle muutamat maastopyöräilijät.

  Tuosta on vaan joskus lukenut juttua, että kieltoja on perusteltu nimenomaan kulumisella, siksi siihen kantaa otinkin. Eikä tuo loppujen lopuksi pahaa tehnyt, kunhan omaan kärkkääseen tyyliini asiaa ihmettelin :)

  Ja oon koitanut pitää periaatteen, että sääntöjä noudatan niin ei ainakaan mun takia tule maastopyöräilijöistä kenellekään huonoa kuvaa. Samoin tietysti muillakin poluilla on syytä varoa muita liikkujia.

  VastaaPoista