16.7.2013

Vaasa XCO

Eilen ajettiin viikonlopun toinen kisa Vaasa XCO. Lähdin kisaan vähän jännityksellä, että miten oon lauantain maratonista palautunut. Rauhalliset lämmittelyt ja sitten vaan jännittämistä ja startin odottelua. On se kumma, kun joka kisaa ennen joutuu jännittämään. Luulis, että niihinkin pikku hiljaa jo tottuis kun kisoissa on kuitenkin jonkun verran jo tullut käytyä.

Otin startin taas vähän turhan varovaisesti. XCO:ssa sais startissa olla huomattavasti terävämpi kuin maratoneilla. Siellä on 60 km aikaa hakea se oma paikka ja ohituspaikkojakin on riittävästi. Tässä taas se hyvä lähtö olis aika tärkeä. Nopeasti kuitenkin löytyi itselle sopiva vauhti ja samalla totesin, että jalat on yllättävän hyvin palautuneet. Ei painanu edes eturinteen serpentiinin nouseminen jaloissa. Ensimmäinen kierros menikin ihan hyvin. Huomasin kyllä, että vähän tuli liikaa varottua kivikoissa, harjoitellessa meni ne jotenkin paljon rennommin. Toisella kierroksella sitten selkä meni takarinteen pitkässä nousussa aivan jumiin. Tais olla Joupiskan kivikot ja kisa ja nyt tämän kisan nousut vähän liikaa. Samalla kun selkä menee jumiin niin jaloista häviää kyllä voimaa.


Reitti oli kyllä todella fyysinen kun nousua oli paljon ja silloin kun ei nousta niin ajettiin kovaa tasasella tai sitten kivikoissa. Hyvä rata ehdottomasti ja paljon oli radan eteen nähty vaivaa. Sitä täytyy aina arvostaa, kun radan eteen tehdään työtä eikä vaan viedä reittiä siitä mistä helpoiten onnistuu. Laskut oli myös hienoja, eturinteen kivikkolasku ja sitten lopussa oli myös hyvä vauhdikas lasku muutamalla mutkalla ja hyppyrillä maustettuna. Kyllä Arto ja kumppanit oli paljon hyvää työtä radan eteen tehneet. Toivottavasti Vaasassa kisailtaisiin jatkossakin.

Loppukisa meni sitten ajellessa vähän suunniteltua hitaampaa selkäjumien takia, mutta ihan tyytyväinen oon päivän tulokseen. Ajoin niin kovaa kun pystyin ja parempaan ei tällä kertaa ollut mahdollisuuksia. Vähän harmittaa se, että loppukierroksilla tuli muutamissa kivikoissa vähän töpeksittyä. Siinä huomasin kun keskikroppa väsyy niin ajokin alkaa hajoamaan ja tökkimään. Tästä päästäänkin ikuiseen kehittämiskohteeseen, eli keskivartaloon ja varsinkin selkään lisää voimaa. Onneksi löytyy kehittämiskohteita..

Eturinteen serpentiiniä
Jos jotain negatiivista jäi mieleen niin se, että kierroksella ohitetut otettiin sivuun jo sen kierroksen jälkeen kun ohitus tapahtui. Yleensä kaiketi XCO:ssa on kaikki ajaneet niin kauan kunnes voittaja on maalissa ja sitten sen jälkeen kaikki otetaan maaliin oli kierroksia ajettuna 1 tai 10. Nyt esimerkiksi jos ohitus tapahtui kolmannen kierroksen loppuvaiheessa niin neljäs jäi ajamatta, vaikka "normaalioloissa" sen olisi päässyt ajamaankin. No tämä ei ollut järjestäjien vika, joten heidän piikkiin en tätä laita. Jos kuitenkin XCO:n suosiota halutaan kasvattaa niin tämä ei sitä ainakaan tee, vaikka sääntökirjan mukaan mentiinkin kaiketi. Ymmärrän tällaisen ratkaisun arvokisoissa (sm-kisat esimerkiksi), mutta tavallisessa cup-kisassa en. Tämä herätti paikan päälläkin jonkun verran keskustelua. Tai ainakin olisi hyvä, jos kaikissa saman sarjan kisoissa olisi sama linja.

Kokonaisuutena kuitenkin oon tyytyväinen viikonloppuun. Viikonlopun aikana tuli kesän paras ajo, eikä sunnuntaikaan huonoa ajoa ollut. Nyt vaan lisää harjoitusta ja pyörään lisää vauhtia tuleviin kisoihin. Onnittelut myös sarjansa voittajille Olmi, Arto ja Mustikka. Kovaa kulki pyörät pojilla taas kerran ja toivotaan heille onnea myös ensi viikonlopun SM-kisoihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti