31.3.2011

Kuntotesti

Tänään oli työpaikan kuntotesti Physio Medicalissa. Kyseessä oli ihan sellainen perustesti, jossa mitattiin vähän pään, hartioiden ja selän liikkuvuutta ja sitten oli pyörätesti, joka mittasi hapenottokykyä ja kuntoa. Tosin ei siinä pyörätestissä mitään happinaamaria ollu, vaan poljettiin aluksi todella rauhallisesti 4 minuuttia, jonka jäljeen kadenssia nostettiin vähän ja vastustakin tuli lisää taas 4 minuutin jälkeen vastus nousi ja viimeiselle 4 minuutille taas kadenssi nousi, samoin vastus. Mittauksessa seurattiin sykkeitä ja miten reagoi siihen vastuksen nousemiseen.

Mulla nousi heti alussa sykkeet aika korkealle vastukseen nähden tai testaajan mukaan ne muutaman minutin siinä haki ja asettui sitten sinne 120 tietämille. Sen jälkeen nousu olikin aika tasaista noin 130, 145 ja 160. Viimeisessä vaiheessa muistaakseni vastusta oli 260W. Ero toiseksi viimeisen ja viimeisen vaiheen välillä oli aika korkea vastuksessa, mutta sykkeet sen sijaan eivät siinä vaiheessa enää nousseet. Ihan kiva testi tuo oli tehdä. Tulokseksi tuli erinomainen kunto ja hapenottokykykin oli 61 ml/kg/min. En sitten tiedä, miten tarkka tuo on, koska se perustui täysin siihen testiin ja sykkeisiin.

Tuolla olis mahdollista tehdä myös sellainen maksimirasitustesti. Sen kesto oli vaan jotain 30 sekunnista minuuttiin. Mikäli ymmärsin testin oikeen niin siinä ajettaisiin pyörällä täydellä teholla niin pitkään kun jaksaa mutta kone laittaisi kokoajan lisää vastusta. Testaajan mukaan tuossa usein lopussa testattava tarvii jo sankoa.. Lupasi tuonkin testin tässä kevään aikana järjestää.

Mua kiinnostais myös Polkupyöräergometritesti laktaatti mittauksella. Fillarifoorumilta ainakin joskus lueskelin, että Kuortaneen urheiluopistolla sellaisen pystyisi tekemään. Ja kyllähän se sieltä sivujen tarjonnasta löytyykin. Ihan mielenkiinnosta tuollainen olisi kiva tehdä. Täytyy miettiä, jos tässä kevään tai alkukesän aikana joskus ajelisi tuonne Kuortaneelle testin tekemään, mikäli lähempää ei testauspaikkaa läydy. Ainaki mitä oon käsittäny niin tuossa testissä otetaan miehestä kaikki irti, mitä saa. Ja ainahan tuollainen testidata kiinnostaa.

2 kommenttia:

  1. Voin suositella Kuortanetta, itse olen ensi viikon tiistaina neljättä kertaa menossa tekemään suoraa testiä. Sieltä saat hengityskaasuista mitatun todellisen maksimihapenoton, sekä laktaattimäärityksiin perustuvat kynnystehot ja sykkeet. Testaaja on todella asiallinen kaveri. Lähe mukaan, nyt kun olet testaamisen makuun päässyt. :)

    VastaaPoista
  2. Olis kyllä hienoa lähteä, mutta taitaa tulla vähän turhan nopealla aikataululla. Lähinnä, että saisi töistä järjestettyä vapaata. Tuonne kuitenkin jonkun aikaa menee autollakin ajella ja varmaan työpäivän aikana pitäisi testit päästä tekemään.

    Täytyy yrittää kuitenkin tässä kevään aikana järjestää tuonne aikaa ja käydä testeissä. Mielenkiintoistahan tuollaiset perusteelliset tulokset olisi saada. Toivottavasti sulla menee testit hyvin!

    VastaaPoista