28.2.2014

Suorituksen aikainen energia, tankkaaminen ja palautuminen diabeetikon näkökulmasta

Ajatus tähän blogitekstiin syntyi oikeastaan yhden pitkän twitter-keskustelun perusteella. Keskustelu lähti ihan tavallisesta energiavinkeistä/tankkaamisesta ja päätyi keskusteluun diabeteksesta ja miten diabeetikolta onnistuisi kestävyyssuoritus ja siihen tankkaaminen. Ajattelin kirjoittaa vähän omia kokemuksia aiheeseen liittyen.

Normaalisti suorituksen aikana oon pääasiassa pärjännyt urheilujuomalla ja energiageeleillä. Lisäksi varsinkin pitemmillä lenkeillä saatan syödä jonkun energiapatukan, banaanin ja joskus voi olla vaikka leipää mukana. Kisoihin pätee oikeastaan samat jutut. Geeliä pyrin ottamaan säännöllisesti. Mielummin niin, että verensokeri ei ehdi laskea liian alas vaan geeli onnistuisi pitämään sen sopivalla tasolla. Kisan aikana toki energiaa tarvii muutenkin kuin verensokerin ylläpitämiseen.

Lenkin/kisan aikana taskussa kulkevaa energiaa

Tästä päästäänkin ensimmäiseen haasteeseen. Verensokeri ei saa myöskään nousta liikaa. Se tietää väistämättä varsinkin kisan aikana "lyijypuntteja" jalkoihin ja menon (totaalista) hyytymistä. Energiaa siis tarvitaan, mutta sen kanssa saa olla varovainen, ettei ota liikaa. Tämä on varmasti aika henkilökohtainen asia, mutta kokeilemalla olen itse ainakin oppinut miten toimia. Tässä on sitten päiväkohtaisia eroja ja aina kaikki ei mee suunnitelmien mukaisesti. Siihen pitää vaan tottua. Ainakin mulla on joka kesä kisa tai pari, jonka verensokerit pilaavat, yleensä liian matalia, kun ei vaan nouse vaikka mitä söis. Ja on myös osunut kohdalle niitä, joissa verensokerit on nousseet liikaa.

Lenkillä pätee sama asia, koitan ottaa geelit/syömiset säännöllisesti niin, ettei verensokerit pääse liikaa laskemaan. Toki aina välillä tulee tilanteita, joissa pääsee liian matalalle. Onneksi tässäkin yleensä auttaa se geeli aika nopeasti. Eli mitään rakettitiedettä diabeetikon suorituksen aikainen energiansaanti ei kuitenkaan ole. Kannattaa kuitenkin kokeilla ja löytää se itselle toimivin tapa.

Urheilujuomaa

Tankkausjuomat

Sitten on mun suuri ongelma-alue eli tankkausjuomat. En tiedä tarviiko niitä välttämättä normaalin maratonkisaan, ilmankin olen pärjännyt. Toisaalta on hyvä ja mielenkiintoistakin oppia itsestään lisää niin kokeillut olen. Toistaiseksi kokeilut eivät ole ihan putkeen menneet. Kisaa edeltävänä päivänä nautittu energia kun on mun kohdalla nostanut verensokereita vähä miten sattuu. Eli silloin kun tankkausjuomaa on nautittu niin verensokerit ovat pysyneet hyvinä, mutta varsinaisena kisapäivänä onkin sitten saattanut tulla yllättäviä nousuja ja korkeita arvoja. Ja on tullut useampaakin eri merkkiä kokeiltua. 

En toki tässäkään asiassa aio vielä kokonaan luovuttaa. Seuraavaksi oon päättänyt kokeilla Fastin Pro Carbs Vitargoa. Heti kun tuota tulee tänne Kokkolaan asti myyntiin. Erona aikaisempiin tuossa ohjeistetaan nauttimaan mahdollinen tankkaus 2-3 päivää ennen suoritusta. Eli edellisenä päivänä ennen kisaa ei enää otetakaan tuota. Se voisi olla ratkaisu, jos saisi verensokerit kisapäiväksi hyvälle tasolle. Pitää ainakin kokeilla tässä kevään aikana, sittenhän sen näkee. Tuo voisi olla myös kisan aikaiseen urheilujuomaan kokeilemisen arvoista. Toki näitä testejä kannattaa tehdä omissa treeneissä, ettei suoraan kisaan mee testaamaan. 

Ja kuten sanoin niin Maratonkisan kyllä ajaa ilman suurempaa tankkausta, mutta voihan tuosta onnistuessaan apua olla. Energiankulutus on kuitenkin aika kovalla tasolla ja kisan aikana saa olla tarkkana, ettei liikaa verensokerit pääse nousemaan, kun insuliinia ei pääse pistämään. Ei oo kyllä yleensä mun ongelmana ollut liian korkealle nousevat verensokerit vaan liian matalat. Itseä on kuitenkin kiva käyttää testihenkilönä niin oppii uusia juttuja ja kun testaa itsellään niin saa tuloksetkin konkreettisesti. 

Mulla on siis aina lenkillä mukana ainakin 4-5 geeliä ja mahdollisesti joku mysli/energiapatukka/banaani + urheilujuomaa. En tokikaan joka lenkillä tuota määrää evästä syö, mutta mielummin sitä on liikaa mukana kuin liian vähän. Verensokerien laskeminen jossain metsässä ei oo kovin kiva tunne muutenkaan, eikä ainakaan silloin jos ei ole enää riittävästi energiaa mukana. 

Palautusjuomat

Sitten vielä itselle helpoimpaan osioon eli palautusjuomiin. Kovempien lenkkien ja kisojen jälkeen tulee aina otettua palkkaria. Varsinkin kisojen jälkeen en pysty edes heti syömään mitään oikeeta ruokaa, joten palautusjuomat tulee todella tarpeeseen. En tiedä mistä johtuu, mutta tunti-pari menee kyllä ennen kuin pystyy kunnolla oikeeta ruokaa syömään. Toki jotain banaania tai vastaavaa pystyy ottamaan, mutta varsinainen ruoka maistuu vasta tuolla pienellä viiveellä. 

Samoin lenkkien ja punttitreenien jälkeen tulee kyllä palautusjuomaa otettua. Sopiva ruoka sitten vähän myöhemmin, mutta näin sillä ei oo niin kiirettä. Lenkkien jälkeen toki vähän verensokerien mukaan mennään, että paljonko pitää syödä ja kuinka nopeasti. Palautusjuomissakin on eroja. Jotkut nostavat verensokeria todella nopeasti, mikä ei oo taas diabeetikon kannalta välttämättä hyvä juttu. Itse oon nyt viimeisen vuoden käyttänyt Reco2:sta ja siihen lisäksi vähän Heraproteiinia. Se on ollut mulle sopiva yhdistelmä. Ei nouse verensokerit mitenkään räjähdysmäisesti ylöspäin vaan sopivasti ja saa kuitenkin nopeasti energiaa palautumiseen. Ja yleensä tulee tuo palautusjuoma tehtyä maitoon. Siihen on syynä ainoastaan se, että maistuu paremmalle maitoon sekoitettuna kuin veteen :) 

Näillä palautuu

Esimerkiksi paljon mainostettu Gainomax on kyllä hyvää, mutta ainakin mun tapauksessa nostaa verensokeria liian nopeasti. Ja toki tuollainen iso jauhepussi tulee halvemmaksikin, kun siitä palautusjuomat sekoittelee. Tässäkin tapauksessa kannattaa jokaisen kokeilla mikä itselle sopii parhaiten. Nämä oli mun näkemyksia ja kokemuksia asiaan. Joku toinen voi kokea asia hyvinkin eri tavalla, se pitääkin diabeteksen kanssa muistaa, että jokainen ihminen reagoi eri tavalla. Ei ole yhtä ja oikeaa tapaa toimia. Kannattaa toki keskustella muiden kanssa, miten he ovat asiat ratkaiseet, aina voi oppia uutta ja saada erilaisia näkemyksia asioihin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti