17.11.2012

Liikuntaa - sitä elimistö tarvitsee

Kisakauden päätteeksi tuli vietettyä liikunnallisesti rauhallisempi kuukausi. Tuntui, että varsinkin jalkojen olis hyvä saada lepoa ja kyllähän se lepo kovan kesäkauden jälkeen tekee hyvää muutenkin. Syksyllä tulee myös aina sellainen jonkunasteinen kyllästymisen tunne, ei jaksa enää ajella samoja reittejä, joita koko vuoden on ajanu. Pieni tauko tekee tässäkin asiassa hyvää. Pian taas alkaa lenkit maistua tutuilla reiteillä. 

Rauhallisempi jakso ei tarkoita mulle pelkästään kropalle lepoa vaan silloin pitää ottaa huomioon, miten verensokerit alkaa kehtittyä. Kyllähän sitä saa insuliiniannoksia nostaa jonkun verran kun vähemmän liikkuu. Nyt kun on taas muutaman viikon mennyt aktiivisemmin ja kovempaa niin oon huomannu verensokereiden olevan käytännössä aina hyvät. Mitä nyt välillä vähän turhan matalalla saattaa käydä, mutta kokonaisvaltasesti hyvällä tasolla. 

Oikeestaan tuon liikunnan/liikunnan puutteen huomaa ensimmäiseksi aamuverensokerista. Säännöllisesti kun liikkuu niin verensokeri pyörii aamuisin ennen aamupalaa noin 3 - 5 mmol/l lukemissa. Tuossa kun oli vähän taukoa tai liikunta huomattavasti satunnaisempaa niin niitä korkeampiakin aamuarvoja aina välillä oli. Myös iltasin tuntuu, että saa syödä aika reilusti niin lukemat on kokoajan hyvät kunhan vaan on lenkillä käynyt :) Eikä sitä tarvitse edes joka päivä lenkillä käydä, säännöllisesti kun liikkuu niin verensokeritasapaino pysyy hyvänä myös ne lepopäivät. 

Tästä voi päätellä, että elimisto todella tarvitsee liikuntaa. Insuliinimäärät on silloin pienemmät ja kyllähän liikunta pitää mielen virkeänä muutenkin. Oonkin asiaa miettinyt tulevaisuuden kannalta monesti niin, että kun nyt liikkuu ja urheilee säännöllisesti niin se on tulevaisuuttakin ajatellen vähän kuin laittais rahaa pankkiin. Mitä parempi yleiskunto ja tasapaino niin sitä paremmin sitä varmasti vanhempanakin sitten pärjää. 

Tällä viikolla oon taas päivittäin jotain treeniä tehnyt. Viime viikko oli se kevyempi viikko, jolloin tunnit jäi pienemmiksi kuin tehokkaimmilla viikoiilla ja tällä viikolla onkin tuntunu virtaa riittävän hyvin taas parhaimmillaan kahteen treeniin päivässä (aamulla punttisali ja illalla lenkki). Tänään ajoin iltapäivällä kolmen tunnin ja 60 km lenkin. Hyvä saada vähä pitempiäki lenkkejä välillä kun viikolla ne jää maksimissaan kahteen tuntiin ja yleensä kyllä allekin. Ja nyt ei ollu liian kylmäkään ku lämpötila pysy koko lenkin plussalla. 

Trainerilla oon kans parina iltana ajanu. Tuli taas kokeiltua pitkästä aikaa Alpe D'Huezia ja totesin sen jälleen kerran tuskaisen raskaaksi. Muutenkin on trainerilenkit tullu yleensä ajettua huomattavasti kovemmilla tehoilla kun ulkona ajetut lenkit tähän aikaan vuodesta. Se hyvä puoli tuossa Tacxissa on, kun saa valmiita ohjelmia ja reittejä niin on kiva ajella niitten mukaan. 

3 kommenttia:

 1. Tutulta kuulostaa kuvauksesi sokeritasapainosta ja sen vaihteluista. Aika tiukalla tasolla sulla on tuo aamusokeri, itellä on kyllä 5-8 välillä aika tyypillisesti. Miten sulla, sahaako ylös alas herkästi kovempien treenien jälkeisenä päivänä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mulla oikeestaan seuraavana päivänä oo suurempaa sahausta ollu. Ehkä kisojen jälkeen ennemminkin. Silloin tosin tasapainoon vaikuttaa muiden lisäksi armoton jännitys. Suurempana vaarana mulla on heti lenkin jälkeen, että lähtee heittelemään jos en palautusjuoman/syömisen yhteydessä pistä vähän insuliinia. Eli ihan vähän, mutta sillä ehkäisen sen, ettei sitten lähde sokerit nousemaan. Monesti tulee jotain otettua heti kotiin tultua ja sitten vasta suihkun ja venyttelyiden jälkeen syötyä kunnolla.

   Ja vaikuttahan siihen sitten kaikki muutkin asiat mutta tässä kuvauksessa mentiin suunnilleen siinä keskivertoarvoissa ja tilanteessa :)

   Poista
 2. Lisätään nyt vielä sen verran, että varsinkin illalla myöhempään ajettu kovempi lenkki saattaa hyvinkin vaikuttaa verensokereihin niin, että yöllä laskee matalalle. Siinä on sitten vaarana, että aamulla on taas korkeammalla. Mutta aika hyvin tuo on viime aikoina toiminut. Joskus aikaisemmin olis tuon kanssa enemmän ongelmia, sitä sai jatkuvasti olla yöllä syömässä, mutta sen jälkeen on ainakin pitkävaikutteinen insuliinikin vaihdettu toiseen yms.

  VastaaPoista